A🐫 evangelista

Benny Hinn rovidesen Magyarorszagra erkezik. Bar altalaban maximalisan liberalis vagyok, nem bannam, ha az osszes karizmatikus, bovolkodes teologias predikatort putyini modszerekkel, nem, eszak-koreai modszerekkel tiltanak ki az orszagbol.

Leforditottam egy bejegyzest az ausztral szkeptikusok oldalarol. Lassatok, mit hagytok ki!

http://ratbags.com/rsoles/comment/bennyhinn4.htm

A hivok kozott – egy este Benny Hinnel

Irta: John Sweatman

 

2006 juniusaban ellatogattam Benny Hinn “Csoda Hadjaratara” a Sydney Superdome-ban (most Acer Arenanak hivjak), legalabb 18 000 masik emberrel egyetemben.

Benny Hinn, az izraeli szuletesu hit altali gyogyito es teve evangelista  “Csoda Hadjaratokat” tart az USA es a vilag sportcsarnokaiban. Ezekbol es az Ez a te napod  tv showja reven a Benny Hinn Ministriesbol multimillio dollaros punkosdi birodalom nott,  olyan eletszinvonalat biztositva Hinnek, amilyen keves CEO-nak jut. Pontos reszleteket nehez megtudni a vagyonarol, mert egyhazi adomentesseget elvez, ezert Hinnek es a szolgalatanak nem kell nyilvanossagra hoznia penzugyi adatokat. Azt viszont tudjuk, hogy a felesegevel egy 8 es fel millios tengerparti hazban lakik Kaliforniaban, Dana Pointon, szoval lathatolag remekul fizet a hittel gyogyitas.

A Sidney hadjarat Hillsong stilusu kereszteny rockkal indult, a Christian City Church – Oxford Falls eloadasaban. Ennek a gyulekezetnek a pasztora volt az est hazigazdaja, vegig Hinnel maradt a szinpadon, olykor kisegitette, neha o is beszelt. A kereszteny rock sztarokat hagyomanyosabb gospel korus es zenekar kovette. Benny Hinn tobbszor hangos dalra fakadt, megtamogatva a korussal es az orgonistaval. A ra jellemzo, hetvenes eveket idezo feher vegiggombos oltonyeben pavalkodott, kb, mint Dr. Gonosz az Austin Powersben.

Tulajdonkeppen a hadjarat elso fele muzsikaval es kozbeszott predikacioval telt, egy ido utan mar kicsit untam, ismetelgette onmagat. Elmeselte, hogy a nagynenje egesz eleteben ateista volt, es a halalos agyan sem tert meg, amiert most egy orokkevalosagot tolt a pokolban. Sulyos csond utan komoly hangon ismetelte: „ soha, soha, soha nem fog kijutni”. Beszelt az ateistakrol, akiket ismer, akik nem hisznek a pokol letezeseben. „Majd fognak, ha ott lesznek!” rikoltotta karorvendve, s a tomeg helyesloen morajlott .

Aztan megkerte azokat, akik ugy dontottek, elfogadjak Jezus Krisztust, mint a megvaltojukat, hogy jojjenek a szinpad ele, a kuzdoterre nyilvanosan megvallani a megteresuket. A pokoltuzes beszed beizzitotta az embereket, mert ezrek – nem tulzas – meneteltek a podium ele. Meg husz perc mulva is szazak mentek lefele, alig lehetett ferni a lepcson. Hinn oszinten meglepettnek es boldognak tunt a karizmatikus performansza reven megtert friss keresztenyek szaman. Utanaismeteltek a bunos imajat, mindannyian igeretet kaptak, hogy kuldenek nekik egy Bibliat es Hinn valamelyik konyvet, aztan megkertek oket, foglaljak el a helyuket ujra, immaron  “ujjaszuletettkent”.

Amugy nagyon meglepne, ha ezek a “megterok” mind hitetlenek lettek volna. Gyanitom, hogy a tobbseg mar a Hinn-fele punkosdi keresztenyseg hive volt korabban, csak vallasos hevuletuk megcsappant az evek soran.

Utana korbementek a kosarak. Eloszor furcsalltam a sorrendet; bizonyara jobb uzleti huzas lenne a “felajanlasokat” a vegere tenni, amikor mar mindenki kelloen megilletodott a csodaktol, amiket latni jottunk. De hamar bebizonyosodott, hogy en gondoltam rosszul.

Benny hangsulyozta az adakozas fontossagat, az Ujszovetsegre hivatkozva kijelentette, hogy amennyit adnak, hetszer annyit kapnak vissza. Elmeselt egy anekdotat a multjabol, amikor nyakig uszott az adossagban es isteni indittatasra egy nagy osszeget ajandekozott Oral Roberts szolgalatanak. Rovid ido multaval egy masik hivo sokkal nagyobb osszeget adomanyozott  neki, amibol Hinn az osszes adossagat kifizette. A tortenetet peldakent lebegtetve buzditotta azokat, akiket szoritottak a korulmenyek, hogy kulonosen nagylelkuek legyenek, hogy boseges jutalmat nyerjenek. „Bovolkodes arasztatik minden keresztenyre, akik nagyvonaluan odaszanjak magukat az Ur munkajara” – mondta.

Vegre megvilagosodtam, miert tuztek az adakozast erre az idore. Benny Hinn batoritotta az embereket, hogy irjak a szemelyes csoda keresuket Istennek az adomanyozo boritek hatara. Felreerthetetlen utalas, hogy az adomany osszege es a kivant csoda megvalosulasanak valoszinusege egyenesen aranyosak egymassal. Egy prozaibb kerese is volt Bennynek: „akik hitelkartyat hasznaltok, KERLEK ne felejtsetek el beirni  a kartya lejarati idejet es az alairast!”

Vegul, tobb oras elokeszuletet kovetoen elerkezett az ido, hogy a Szent Szellem munkahoz lasson. Az orgona es a korus egyre hangosabb lett, varakozasteli lett a hangulat, Hinn ujra enekelni kezdett, csak azert szakitotta meg, hogy bejelentse, csodalatos gyogyulasok tortentek szerte az epuletben. A levego megtelt elektromossaggal. Mindenki allt, integettek a magasba, Jezus Krisztus nevet kialtoztak, tobbeknek konnyek peregtek a szemukbol. Tolem lentebb az arenaban egy kozepkoru uriember vad tancra perdult, fol-le ugralva, karjai-labai ossze-vissza kalimpaltak.

Vegul a zene elhalkult es Hinn megkerte azokat, akik ugy ereztek, meggyogyultak, hogy jojjenek le a podium ele. Szazak gyultek, egyikuk a sajat kiuresedett kerekes szeket tolta es integetett vigan a nezoseregnek. Benny tovabbadta az uzeneteket, amiket bevallasa szerint az Urtol kapott.

„Valaki, akit Samnek hivnak az epulet bal oldalan epp most gyogyult meg cukorbajbol.”

„Valakinek ezen az oldalon agytumora van. De mar nincs! Dicsoitsetek az Urat!”

„Egy embernek a hatso sorban most nyilt meg a bal fule. Azon az oldalon suket volt idaig.”

„Ket ember epp most gyogyult meg gyomorfekelybol. Hatalmasan mukodik a Szent Szellem ma ejjel!”

Es igy tovabb, es igy tovabb, tarkitva a lelkes tomeg eljenzesevel es tapsolasaval.

Elerkezett az ido a legizgalmasabb reszhez! Hinn segitoi serenyen kerdeztek ki es valogattak az embereket a podium aljan, hogy melyikuk menjen fel megosztani csodas gyogyulasat. Egy kisfiut az anyukajaval maga Hinn faggatott ki, aszthmaja volt egesz eleteben es most meggyogyult! Aztan a kisfiu elhagyta a podiumot es fel-ala futkosott a kuzdoteren, az eksztatikus tomeg legnagyobb oromere. Visszament a podiumra es buszken mutatta, hogy nem kapott rohamot a szaladgalastol. Csoda tortent! Aztan Benny Hinn megerintette a homlokat es hatraesett az “emberfogok” karjaiba. A biztonsag kedveert az anyjanak is megerintette, aki engedelmesen ugyszint elhanyatlott.

 

Egy idos holgy kovetkezett a ferjevel. A ferj elmagyarazta Bennynek, hogy mar harom eve a felesege keptelen volt lepcson jarni sulyos, kronikus arthritisze miatt. Hinn megkerte, hogy gyogyulasat demonstralja a podium lepcsojen, amit boldogan (es sikeresen)  teljesitett is. Meg egy csoda! O is megkapta a homlok erinteses, hanyatt esos kezelest, ami standard jar a “gyogyult” emberek tucatjainak, akik a szinpadhoz jarulnak.

Masik hazaspar kovetkezett, a no epp meggyogyult lupusbol. Benny Hinn megkerdezte, mit erzett a gyogyulas pillanataban, „fantasztikus erzest, mint az elektromossag” a testen at, felelte. Ahogy kalauzoltak volna le a szinpadrol oket, az asszony Bennyhez fordult, hogy megkerje, ranezne –e a ferje kezere. Teljesen erzeketlen, mondta, egy tobb evvel ezelotti ipari baleset ota. Az ideg gyogyithatatlanul ketteszakadt, a heget mi is lathattuk, a kamera rakozelitett. Hinn megfogta a kezet, gyogyulast parancsolt a Jezus neveben, megismetelte a szokasos repertoart, a vegen az obligat hanyatt vagodassal. Felelenkultem, alig vartam , hogy labra alljon es bemutassa az eredmenyt. Az addigi ”gyogyulasok” a legjobb szandekkal is szubjektivek voltak, de itt volt az alkalom a termeszetfolotti ero felreerthetetlen megnyilvanulasara. Amikor a ferfi felkelt, Benny arra utasitotta, hogy masnap menjenek a helyi anglikan templomba, gyogyitsak a beteg hiveket, es a sajat keze is azonnal meg fog gyogyulni – masnap. Sohajtottam.

Azonban ujra izgalomba jottem, mikor a kovetkezo embert meglattam. Egy falabu pacak! Gyogyitsd meg ezt, es tied a Nobel dij, Benny! Hinn nyugtazta a mulabat, megkerte, huzza fel a nadragszarat, hadd lassa a tomeg. Mindenre rakeszultem! Hinn vegigzongorazta a szokasos “letaglozva a Szellemben” musordarabot, aztan megkerdezte, mit tapasztalt. Azt felelte, hogy csodalatos melegseg jarta at a testet. A tomeg unnepelt. „Meg egy csoda! Dicsoseg az Urnak!” Bombolte Benny. Itt majdnem kiborultam, de turtoztettem magam, nem kiabaltam, hogy „egy gyapju pulcsi is folmelegiti, uj lab kell neki!” Az urgenek volt par perce atgondolni a helyzetet, kijelentette, ugy erzi, a masik lababan meggyogyult a neuropathiaja.

Benny Hinn azt allitja, ugyanazon Szent Szellem altal gyogyit, mint Jezus es az apostolok a Bibliaban. Ha ez az ero feltamasztotta a halottakat, masodperc alatt elcsititotta a viharos tengert Galileanal, a szuletesetol vaknak latast adott, elszaradt kart megujtott, a vizet borra valtoztatta, es sok mas csodat tett, ahogy az evangeliumok leirjak, akkor egy hianyzo labat kinoveszteni gyerekjatek lenne. Nem ugy Benny pasztornak, pedig aradtak az adomanyok.

Az itt leirtak kozul az utolso gyogyulas zaklatott fel legjobban. Egy kislany, tiz ev koruli, erkezett a szinpadra az anyukajaval. A kicsi elmagyarazta, hogy miota az eszet tudja, cukros es naponta hetszer szurja maganak az inzulint. O is, az anyukaja is ugy ereztek, meggyogyult az istentisztelet alatt. Benny azonnal megerositette a hituket: „A Szent Szellem ereje altal, ettol az estetol fogva ennek a lanynak a cukorbetegsege orokre eltavozott!” „Kit dicsoitunk?” orditotta a gyulekezetnek . „Jezust!” orditott vissza a tomeg.

Csak remenyleni tudom, hogy hazafele uton egy csopp egeszseges ketelkedes befeszkelte magat az edesanya fejebe, es nem hajitotta ki a gyereke osszes tujet es inzulinjat. Ahogy keszultek elmenni, Hinn azt mondta neki, „ most vidd el az orvoshoz es az majd bizonyitani fogja a csodat, hogy nincs cukorbetegsege tobbe”. Akkor azt gondoltam, Hinn  meggyozodest sugarzik a nezoknek, hogy ennyire biztos a gyogyulasban. Visszanezve, inkabb alamuszin levedte magat az esetleges gubanc ellen.

A show ejjel negyed tizenkettokor ert veget, az emberek kisoroltak az arenabol. Szamos kerekesszek gordult ki, a gazdaikkal egyutt – nem mogotte setalva, ahogy szerettek volna. A legtobb arc, amit megfigyeltem, boldog volt, ugy latszik, ebbol a kozegbol halas kozonseg kerul ki.

Egy perce se volt meg a shownak vege, mellettem egy fiatal srac felhivta a haverjat mobilon. Ugy vettem ki, a haver erdeklodott a Benny Hinn showrol. „Remek volt. Hatalmasan kiaradt a Szent Szellem. A Swanok hogy szerepeltek a Collingwood ellen?” Benny Hinn kivansaga az volt, hogy nagy valtozasokat hozzon az ausztralok eletebe. Szerencsere a prioritasaink meg a helyukon vannak.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s