Interju Yossi Gurwitzcal – reszlet

Az interju reszlet David Sheen csatornajan lathato. Yossi Gurwitz izraeli ujsagiro beszel. Gurwitz orthodox volt, egy elit jeruzsalemi jesivaban tanult. Magyar forditasrol nem tudok, az enyem amator es tokeletlen, de a semminel jobb. (Bar az index foruman mar meggyanusitottak, hogy  az Al Jazeeranak dolgozom. Lehet, ezt bele kellene raknom a cv-mbe!)

Amikor Izrael hatalmas

Interju Yossi Gurwitzcal (@ygurwitz)

Mind tudjuk, mit mondanak a rabbik a judaizmus eredeterol: Mozes adta a Torat a veneknek, a venek adtak a Torat a profetaknak, es igy tovabb, vegig a Talmudig, valtozatlanul. A zsido tortenelmi felfogas kozponti motivuma, hogy a vallas valtozatlan maradt. Mas szavakkal, amit a rabbik most mondanak, csak aprobb finomitasokban kulonbozik a Venek idejetol, mikor a Misnat es a Talmudot irtak.

Eloszor is, a tortenelem eme verzioja teljesen megalapozatlan. Masodszor van nehany historikus problema vele, amik a mai napig fennallnak, mert a judaizmus, mint vallas, 1800 eve megfagyott az idoben. Altalaban veve a rabbinikus judaizmus, ahogy a Talmudban megjelenik – ellentetben azzal, ahogy altalaban a szekularis iskolakban beallitjak –  nem a Bibliara alapul. A judaizmus alapja a Talmud. Ugyanazok, akik a Talmudot irtak, hataroztak meg, melyik konyvek keruljenek a bibliai kanonba. Amirol ugy dontottek, nem kerul be, az nem kerult be. Peldaul a Makkabeusok konyveit a katolikus egyhaz berakta a sajat kanonjaba, a zsidosag nem orizte meg, sot, csak a gorog verzio van meg. Erdekes kerdes, hogy egyaltalan volt-e heber vagy aram valtozata, de csak a keresztenyek oriztek meg. Judit konyve, Tobias konyve, es sok mas, foleg a diaszpora zsidosagaval foglalkozo konyv nem jutott be a zsido kanonba, hanem kizarolag a keresztenyek oriztek meg.

Azt a judaizmust, ami a rabbinikus judaizmus elott volt, kitoroltek a tortenelembol. Mas szoval, nincs eleg informacionk a leirasahoz. Tudjuk, hogy voltak szadduceusok es farizeusok; a farizeusok a rabbinikus zsidosag. Voltak esszenusok – roluk semmit se tudunk biztosra. Azert nem tudunk feloluk biztosat, mert amikor az ellensegeik gyozedelmeskedtek, – a farizeusok tobb, mint tiz vallasos unnepet szereztek a szadduceusok felett aratott gyozelmeiket unnepelni –  egyszeruen kitoroltek oket az emlekezetbol/tortenelembol. Ugyhogy  egy informacio toredekebol kell kihuzni meg egy informacio toredeket, hogy elmondhassuk, talan igy esett, vagy talan ugy, es lehetetlen pontosan megtudni, hogy is volt. Amit biztosan tudunk: a rabbinikus judaizmus olyan judaizmus, ami a kezdeteketol gyuloli az embereket. Egyedul a zsidokat hatarozza meg embernek, csak a zsidok emberek, akik hisznek a vallasban. Hogy egeszen pontosak legyunk: csak a zsido ferfiak, akik hisznek a vallasban, teljes erteku emberek. Mindenki mas a massag valamilyen fokan talalhato, oket felre kell tolni, szelsoseges esetben elpusztitani.  A rabbinikus judaizmus nem tiltja – hogy is fogalmazzam pontosan – a rabbinikus zsido torveny tiltja az emberolest, de nem bunteti. Mas szoval, ha megolsz egy zsidot, vagy zsido not, vagy egy zsido rabszolgajat – es fontosnak tartom megjegyezni, hogy az orthodox judaizmus soha nem torolte el a rabszolgasagot –  akkor buntetest kell fizetni. Lehet, hogy kivegzes lesz belole, lehet, hogy birsag. Bortonok nem voltak. De ha nem-zsidot olsz meg, akkor bunos vagy, de nincs buntetes, majd Isten megbuntet. Ez kisse problematikus, finoman szolva. Mikor azt mondod, hogy valami bun, de nincs erte buntetes, akkor az gyakorlatilag nem is bun. Ez a Talmud.

Kesobbi exegetak, foleg a Sulchan Aruch iroi, mar oda jutottak, hogy kimondtak, hogy buntetlenul megolhetsz nem-zsidot. Odaig jutottak, hogy bizonyos szituaciokban buntetlenul gyilkolhatsz nem-zsidot. Persze ezt a XVI. szazadban irtak, a spanyolorszagi kiuzetes utan  [1492], ugyhogy virag nyelven kellett irni, “balvanyimadokat “ irtak. De tudd, hogy abban az idoben mar semmifele poganyok nem maradtak a vilag azon reszen, sem Europaban, sem a muszlim vilagban. Ugyhogy balvanyimadot vagy mas effelet ir, de mindenki tudja, hogy a nem-zsidokrol van szo. Szerintem Maimonidesz a legrosszabb, aki kijelenti, legeloszor is, hogy megengedheto egy haromeves kislannyal nemi kapcsolatot letesiteni, a beleegyezesi korhatar problemas. Masodszor, kijelenti, ha egy zsido megeroszakol egy harom eves nem-zsidot, akkor ki kell vegezni. Nem a ferfit, a lanyt, mert bunre csabitotta a ferfit. Ezert ugy kell vele bannod, mint egy allattal, ami akadalyoz az utadban,  es itt idez egy verset valami bikarol. A rabbik tudjak, hogy a halakhanak ez a resze embergyulolo, diszkriminativ a nem-zsidokkal. Ez problema a rabbiknak, mert ha megprobaljak atultetni a gyakorlatba ezeket a roppant kellemetlen szabalyokat, mint peldaul a harom eves kislanyrol szolot,  abbol pogrom lesz. Ezt elkerulendo a Talmud a valosag ket kulonbozo allapotat kulonbozteti meg. Az egyik a Darkhei Salom, a” Bekes Utak”. Mas szoval: itt vannak a vallasi szabalyok, ezek szerint kellene viselkedned, azonban, mivel a kovetkezmenyei bajba sodornanak, emberek halnanak meg, ne tegy a szabalyok szerint, hanem a Bekes Utakon jarj. Meddig ervenyesek a Bekes Utak szabalyai? Addig, amig a masik szituacio elo nem all, “Mikor Izrael Hatalmassa Lesz”. Amikor zsido rezsim lesz. Fuggetlen, konyortelen, azt tesz, amit akar. Ilyen korulmenyek eloalltaval vege a Bekes Utaknak, visszamegyunk a torveny  betujehez.  A bekes utaknak befellegzett.

Amikor a zsido tortenelemrol beszelunk, sokat emlegetik a Hasmoneus haborukat, (szinte az egyetlen idoszak, mikor a zsidok fegyvert forgattak,) hogy mit csinaltak a Hasmoneusok a hellenizalt zsidokkal. Kiirtottak, elpusztitottak oket. Egy kisebb genocidium. Surun emlekeztetem az embereket erre, minden Hanukkakor. Nem alltak le utana, hanem hodito es zsakmanyolo hadjaratot inditottak. Az elso husz evben, ahova megerkeztek, leromboltak a helyi templomokat. Zsido uralom alatt tilos volt pogany templomnak allnia. Errol van szo! Az edomitakat halalbuntetes terhe alatt kenyszeritettek atteresre. Eroszakos terites tortent. Mint kesobb a spanyol invizicio. Megragadtak az embereket es valasztas ele allitottak: meghalsz vagy attersz judaizmusra. Onnantol csak rosszabb lett.

Mikor a vallasos cionistak szetneznek a valosagban, igy szolnak: van allamunk. Van fegyverunk. Van zsido hadseregunk. 2000 eve nem fordult elo ilyen. Ez azt jelenti, hogy Isten azt akarja, hozzuk elo a Messiast, Isten azt akarja, hogy epitsuk meg a Templomot. Kihagyjak az osszes feltetelt, amit a Talmud szab a Messiasrol, es visszamennek Maimonideszig. Maimonidesz pedig azt mondja, hogy  nincs kulonbseg a Messias ideje es a mi idonk kozott, csak a kiralysagok alavetese. Mas szoval, az egyetlen kulonbseg Maimonidesz kora – 1204-ben halt meg – es a Messias kora kozott, hogy ki vet ala kit. A zsidok vannak alavetve a “kiralysagoknak”, mas nemzeteknek? Vagy a zsidok kepesek alavetni mas nemzeteket? Igy kezdi Maimonidesz a Kiralyok konyve cimu muvet. Elmagyarazza, milyen szabalyok vonatkoznak egy kiralyra, miket tehet meg. Abbol indul ki, hogy igen, lehet kiraly, nem szukseges, hogy eloszor  a Templom legyen meg. Szuksegtelen, hogy Isten lejojjon a mennybol es ramutasson egy emberre, hogy “te vagy a Messias!” Ha van kiraly, es gyozedelmes, akkor o a Messias. Nezd, mit csinalnak a vallasos cionistak ezugyben! Messiast akarnak. Most rogton.

Tisztogatasra van szukseg. A vallasi torveny tiltja a nem-zsidokkal valo erintkezest a zsidoknak. A koser szabaly szerint termeszetesen nem ehetnek egyutt. Mas torvenyek megtiltjak, hogy egyenloen banjanak veluk. Tilos elvesztett targyat visszaadni a nem-zsidonak, kiveve, ha a “bekesseg miatt szukseges”. Nincs a nem-zsidotol lopas tiltva, kiveve, ha “bekesseg miatt szukseges”. Nem udvozolhetjuk oket, kiveve, ha elkerulhetetlen. Es igy tovabb, es igy tovabb…  Mindenfele, egeszen pszichotikus tiltasok leteznek, a bosszu vallasan alapulnak. A vallasos cionistaknak sulyos konfliktust okoz a nem-zsidok ittlete. Izrael foldjen csak izraelitaknak szabadna lenniuk. Ironikus, de turhetoen kijonnenek a muszlimokkal, ha nem lenne katonai konfliktusunk veluk. A zsido vallas szerint a muszlimok nem balvanyimadok. A muszlimok egy Istenben hisznek, nincsenek balvanyaik, nincsenek szobraik, semmi ilyesfelejuk nincs. Ironikus, de a kozepkorban a zsidok jobban kijottek a muszlimokkal, mint a keresztenyekkel. De mit tehetnenk, olyan foldet hoditottunk meg, ami muszlimokkal volt tele, es a muszlimok harcolnak ellenunk, ugyhogy a nem-balvanyimado mivoltuk nem vedi meg oket. Lathatod, kezdenek nepirtasrol beszelni. Ott a konyv, Torat Hamelech (A Kiraly Toraja), ami szerint gyerekeket is olhetsz, ha okod van ra feltetelezni, hogy egy nap bajt okozhatnak. Namarmost, ha legyilkoltad valakinek az egesz csaladjat, akkor valoban oka van artani neked. Ha megfosztottad a foldjetol, foldonfutova tetted, kilokted Jordaniaba vagy Libanonba, akkor valoban oka lesz kart okozni neked.

Sokan mondtak, hogy a konyv ervei nem alljak meg a helyuket a vallasi torveny fenyeben, es igy tovabb, de senki nem cafolta egyertelmuen. Nem csoda, hogy bestseller lett. Altalaban veve, a vallasos cionistak Izrael foldjet kizarolag izraeliekkel kepzelik el. A keresztenyeknek nagyon rossz lesz ez a helyzet. A judaizmus szerint balvanyimadok, es akkor is meg kell olni oket, ha nem allnak ellent a zsido hatalomnak. Jeruzsalemben a vallasos szeminariumok diakjainak van egy visszataszito szokasuk: levizelik vagy odauritenek a templomok melle. Ha elmesz es beszelsz a templomi szemelyzettel, mindnek lesz ilyen tortenete. Rendszeresen elofordul, hogy a papokat lekopik. Ha a papnak van mersze visszavagni, lekever egy pofont vagy hasonlo, akkor csondben deportaljak. Visszavonjak a lakhatasi engedelyet. Ha igazolast keresel egy pogromhoz, csak annyit kell mondanod, hogy “misszios fenyegetes”. Ebbol a perspektivabol a keresztenyseg, a judaizmus tortenelmi osellensege, sulyos uldoztetesben fog reszesulni, mikor a vallasos cionistak hatalomhoz jutnak. A kereszteny fundamentalistak, akik penzt kuldenek nekik, ugy latszik, nem ertik, kikkel van dolguk. A cionistaknak az egyik tizenkilenc, a masik egy hijan husz.

Interju Yossi Gurwitzcal – reszlet” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nagyon érdekes az inzerjú, különösen a Maimonidesszel kapcsolatos rész. Az a furcsa, hogy sok részletet ismertem a talmud durva állításaiból, de valahogy kuriózumnak véltem. Így együtt nagyon kemény ez.
    Azt kérdezném, a mai átlagos zsidóság (és nem a rabbikra gondolok) körében mennyire ismert ez? A zsinagógákban csak a tórát tanulmányozzák, olvassák fel.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s